“CMD was voor mij wel een schot in de roos.” vertelt Anicio Blom (26). “Ik ben een persoon die niet graag uit boeken leert, hier leer je lekker in projecten en door te doen. Als je meer van het doen bent dan is CMD een goede optie.”
Anicio begon in 2018 op CMD LWD, nadat hij de opleiding Sound Design (D-Drive, Friesland College) had afgerond. “Ik wilde mezelf beter leren kennen. Audiovormgeving vond ik leuk, toch wilde ik kijken welke vaardigheden me nog meer goed liggen” vertelt Anicio.
CMD LWD is zo opgebouwd dat je zelf je eigen leerroute kunt bepalen. Het aanbod in het eerste jaar is voor iedere student gelijk, met enorm veel mogelijkheden om je eigen weg in te slaan. Vanaf het tweede jaar kies je zelf per semester wat je gaat doen. Dit kan een minor zijn of een externe minor, ook buiten NHL Stenden, of in het buitenland. Vanaf het derde jaar kun je kiezen voor stage, of als (bijna) alle studiepunten in de pocket zijn: afstuderen.
“Tijdens het eerste jaar was ik vooral met grafische vormgeving bezig. Het was voor mij dus een logische keuze om in de hoofdfase van de opleiding een minor te kiezen die hierbij past: Branding, Advertising & Design. Ik heb de basis van grafisch ontwerp geleerd, toch kwam ik er tijdens deze minor achter dat dit niet het ding is waar ik verder mee wil. Door hierna andere minoren te kiezen en dingen te proberen wist ik steeds beter wat ik dan wél wilde.”
“Doordat CMD LWD niet mijn eerste opleiding is wist ik al dat stage enorm belangrijk is. Inmiddels wist ik zo ongeveer wat ik wilde gaan doen, mijn stage heb ik gebruikt om uit te vinden of dit echt de richting is die ik op wil.” vertelt Anicio. “Ik koos uiteindelijk voor een stage buiten mijn comfortzone, ik moest bijvoorbeeld veel aan de slag met het schrijven van tekst terwijl ik daar eigenlijk nog weinig ervaring mee had.”
Anicio: “Mijn tip aan medestudenten? Gebruik je stage om te kijken of iets echt zo leuk is als je dacht, als test”
Zijn stage liep hij bij VVV Waterland van Friesland. Hoofdtaken: inhoud van de website en social media van deze organisatie. “Ik ben blij dat ik voor een kleine organisatie heb gekozen. Hierdoor is er veel ruimte om mijn creativiteit te uiten. En doordat de organisatie nog jong is, staat er nog weinig vast. Er was nog geen huisstijlhandboek, waardoor ik daar ook mee aan de slag kon. Alles bij elkaar was er plek voor mijn creativiteit en voor experimenteren. Daar ben ik erg blij mee.”
Was álles dan regenbogen en zonneschijn tijdens de stage van Anicio? “Het was voor mij best wel een drempel om dingen te gaan doen. In de echte wereld krijg je opeens met veel meningen te maken, dat is toch echt anders dan binnen de veilige muren van een opleiding. Maar door die stap uit mijn comfortzone te zetten heb ik wel geleerd wat ik echt wil. Het heeft voor mij ook bevestigd dat grafische vormgeving niet het ding is waar ik mijn baan van wil maken. Wat ik ontdekte is dat ik de creatieve kant van je doelgroep bereiken heel erg leuk vind. Bijvoorbeeld het maken van uitingen voor op social media. Hierin kreeg ik ook veel vrijheid: ik ben lekker zelf met mijn camera op pad gegaan om dingen vast te leggen.” Hoewel hij dan misschien zelf geen full-time grafisch vormgever wil zijn, neemt Anicio wat hij heeft geleerd wel mee. “Het ontwikkelen van concepten is iets wat ik wil blijven doen, daarin zou ik ook graag een grafisch vormgever willen aansturen.”
Geen audio vormgever dus. Ook geen grafisch vormgever. Het lijkt wel een potje Woordle. Met iedere stap kom je dichterbij het antwoord. Krijg je hints over hoe de inhoud eruit komt te zien. Zit je al op het puntje van je stoel om te ontdekken wat dan hét ding is wat Anicio gaat doen?
“Eigenlijk had ik het idee al toen ik in het eerste jaar van CMD zat, het nam serieuze vormen aan toen ik de minor Concepting volgde. Daar heb ik mijn idee verder aangescherpt tot wat het nu is. Het begon met de wens om kleding te ontwerpen op een duurzame manier. Kleding waarvan de drager het design zelf kan aanpassen. Op basis van deze eerste gedachtenkronkel ben ik naar een opzet voor een eigen bedrijf gaan werken. Tijdens de minor heb ik mijn idee minimaal vijf keer bijgesteld. Toen het semester erop zat had ik mijn plan dusdanig uitgewerkt dat ik het kon pitchen bij de Noorderlingen. De toelatingscommissie van Noorderlingen vond het goed genoeg om mij aan te nemen. Na het afronden van mijn stage is deze externe minor mijn volgende stap!”
“Iedere student zou de minor Concepting een keer moeten doen. Hoe ik aan het begin van de minor dacht en hoe ik nu denk.. Dat is echt heel erg anders”
“Het is echt een mindset ding,” vertelt Anicio. “Misschien lijkt het eerst wat zweverig, je hebt er wel een open mind voor nodig. Sommige elementen van wat ik heb geleerd tijdens deze minor pas ik ook in mijn dagelijks leven toe. Zoals het waarderen van kleine dingen en iets beginnen met het oog op de toekomst. Het was voor mij echt de plek waar ik mezelf beter heb leren kennen. Daar ben ik erg trots op.”
“Als ik CMD niet had gedaan was ik niet zo ver in dit project geweest. Het werken aan dit idee is echt een passie. Je staat 100% achter wat je doet, het is voor je eigen toekomst. Doordat ik aan mijn eigen droom werk ben ik bereid om hier extra mijn best voor te doen. Het is zo veel meer dan een studieproject.”
“Op CMD LWD leer je precies wat je zelf wil leren. Hierdoor heb ik ontdekt wat ik wil en waar ik goed in ben. Dat wil ik gelijk ook meegeven aan andere (toekomstige) studenten: gebruik deze studie echt om jezelf beter te leren kennen en erachter te komen wat je echt wil. Daar heb je de rest van je leven iets aan.”
Anicio Blom
Studeert CMD LWD. Tijdens zijn bijbaantje studeert hij vrolijk door, hij luistert de ene na de andere podcast om inspiratie en kennis op te doen. Zit hij dan nooit stil? Jawel, deze student weet dat ontspanning een belangrijke voorwaarde is van goed functioneren. Anicio ontspant door te gamen en af te spreken met zijn vrienden.