“Misschien was mijn aanpak niet helemaal hoe CMD bedoeld is. Maar dit is waar ik mega veel van leerde tijdens mijn studie: netwerkevents bij bedrijven bezoeken en mensen leren kennen. Af en toe moet je een beetje valsspelen.” Deze ‘valsspeler’ is Marten Kuipers. Art Director bij DEPT®, een toonaangevende internationale design agency en CMD LWD alumnus.
Indrukwekkende alumni
“Als student maakten verhalen van alumni op mij de meeste indruk. Dat opende echt mijn ogen. Kan dat?! Hoe heeft deze persoon dit gedaan? Het was fijn om deze insights te krijgen. Dat werkte inspirerend, smaakte naar meer.”
Acht weken lang ging Marten met een studiegenoot naar zo’n beetje iedere talk of meetup in Amsterdam. Bijna elke dag, vanuit Groningen. In weekenden en avonden. Waarom? “Omdat we het allebei gewoon heel leuk vonden. Het is niet alsof we school wilden ontlopen, maar er is zoveel meer te doen dan alleen school. Het is goed om ook buiten de muren van NHL Stenden te kijken. Alles wat we daarvan leerden, pasten we weer toe in onze projecten. Een hele fijne wisselwerking.”
“Ik werkte regelmatig tot laat door om iets af te maken. Dan kreeg ik reacties waar ik tot op de dag van vandaag niks van snap. Bijvoorbeeld: “Doe niet zo serieus, het is maar een schoolproject.” Mijn gedachte was juist dat dit mijn beste project ooit zou kunnen zijn! Eigenlijk waren de vier jaren op CMD vooral tijd om aan mijn portfolio te werken en een netwerk op te bouwen. Daar heb ik de regels wel eens wat voor opgerekt. Binnen de minor Ondernemen, bijvoorbeeld. Ik wilde daar met een medestudent een eigen bureau oprichten. Maar het was een eis dat het een unieke markt moest zijn. Veel van de andere studenten in de minor waren bezig met een startup of een product om te verkopen. Toen hebben we maar gewoon gezegd dat we ons op startups gingen richten. Vijf minuten later hadden we een goedgekeurd plan en konden we dat weer loslaten. ”
European credits Portfolio.
De munteenheid van het HBO is de EC. European Credit. Studiepunt. Zestig stuks heb je er nodig voor een propedeuse, 240 leveren je een diploma op. “Voor veel medestudenten draaide alles om de EC’s. Dat heb ik nooit zo gezien. Ik was bezig met wat de projecten waar ik aan werkte later voor me zouden kunnen betekenen. Voor het vinden van een stage, voor het vinden van een baan. Veel belangrijker en met die studiepunten is het bij mij ook goedgekomen.”
Een van de opdrachten waar Marten aan werkte, was het ontwerp van een nieuw jubileumboek voor de HTS in Leeuwarden. Niemand anders in de minor wilde deze opdracht doen.
“Dit is het project waarin mijn passie en ambitie voor het vak volledig ontvlamde. Juist omdat niemand deze opdracht wilde doen, vonden wij het een uitdaging. Als wij van een onaantrekkelijke opdracht iets vets kunnen maken, dan is dat veel knapper dan bij een opdracht die op zichzelf al aantrekkelijk is.
We hebben uiteindelijk zo veel meer gedaan dan alleen het ontwerpen van een boek. We hebben de branding van een heel event opgezet, met talks. Een website laten bouwen door studenten in een andere minor, weer een andere minor hebben we gevraagd om 3D elementen voor een AR ervaring bij het boek. We hebben oude gebouwen gescand zodat die als 3D model in de ervaring kunnen. Het is bijna teveel om op te noemen. We doken in de archieven, waren eigenwijs en ontwikkelden een eigen huisstijl. We spraken alumni van de HTS, mensen in de sector, (oud) leraren. We wisten uit allerlei hoeken en gaten content te plukken om het boek mee te vullen. We werkten keihard, elk weekend en elke avond.”
Naast een waanzinnig eindresultaat, leverde het nog veel meer op. “We begonnen een naam te maken voor onszelf. Dit was ons opstapje naar een stageplek. En we mochten opeens van alles, zoals meedoen aan het honours programma.”
“Na het succes met ons project, ging het balletje rollen. Eigenlijk had ik toen helemaal niet de intentie om naar de Randstad te gaan. Wander Elout, een van mijn docenten, zei toen dat ik gek zou zijn als ik in Groningen zou blijven. Want als ik nu niet zou verkassen, zou ik het nooit meer doen. Dat advies heb ik aangenomen en nu zit ik hier in Amsterdam.”
En nu?
Als senior designer en art director bij DEPT®, werkt Marten samen met een team voor diverse opdrachtgevers. “Onlangs hebben we een opdracht gedaan voor Het Mauritshuis. Het is nog best een kunst om een goede ervaring neer te zetten in de museumwereld.”
“Wat we belangrijk vonden is de toegankelijkheid en de ervaring van de website en de app die we hebben ontwikkeld. We hebben alles uit de kast getrokken, ook op het gebied van bijvoorbeeld audio. Het doel: meer tickets verkopen, langere sessies op de website én een positieve bijdrage aan de museumervaring.”
“Het belangrijkste advies wat ik studenten kan geven, is om zich te gaan verdiepen in het bedrijfsleven. Ga uitzoeken welke ontwerpbureaus er allemaal zijn, doe dat niet pas als je stage gaat lopen. En begin vast met het opbouwen van je netwerk. Ik krijg regelmatig berichten van studenten die me vragen om naar hun werk te kijken. Het heeft zoveel voordelen wanneer je dat doet! Je krijgt een veel beter beeld van wat het werkveld van je verwacht en aan welke skills je moet werken én je zet jezelf in the picture. We krijgen honderden reacties op onze stagevacatures. Als ik daar dan een bekende naam tussen zie staan omdat iemand al eens contact heeft gezocht, dan trekt zo’n sollicitatie eerder mijn aandacht.”
“Als je niet alles uit CMD LWD hebt gehaald, dan ligt dat aan jezelf. Je krijg alle tools en mogelijkheden om er iets moois van te maken.”
Marten Kuipers studeerde in 2016 af aan CMD LWD. Nu werkt hij als senior designer & art director bij DEPT®. Met zijn werk bij DEPT® sleepte hij verschillende prijzen in de wacht, onder andere voor zijn werk voor Bijenkorf, waar DEPT® samen met Dogstudio aan werkte. Het is moeilijk om een selectie te maken uit zijn werk, omdat we overal zó enthousiast van worden. Omdat jij ook vast graag naar mooie plaatjes kijkt, sluiten we af met een mock-up van de Bijenkorf experience. You’re welcome.