“Bijzondere verhalen kom je alleen in het wild tegen”, vertelt Johan van der Meulen over onderzoeken

johan 8d interview

“Ik vond onderzoek doen op CMD vreselijk” vertelt Johan van der Meulen lachend. “Eigenlijk vond ik het vooral spannend om mensen te benaderen. Dat praatte ik automatisch goed door te zeggen dat ik onderzoek gewoon niks aan vond.” Inmiddels is dat wel anders, onderzoek doen is een belangrijk onderdeel van Johans werk bij 8D Games.

8D Games ontwikkelt serious games, apps en gamification. Om, zoals ze het zelf zeggen, de spelers een power-up voor het leven te geven. Het belangrijkste doel is het hebben van positieve impact op de mens én maatschappij. Een mensgerichte aanpak is hierbij essentieel – onderzoek doen dus ook.

“Tijdens CMD kwam ik erachter dat je juist de meest bijzondere verhalen ontdekt wanneer je met mensen gaat praten”

“Het eerste project in de propedeuse van CMD wat ik deed, was een opdracht voor een kledingwinkel. Het ging onder andere over het geven van advies op afstand, wat een te gek idee leek. Samen met mijn projectgroep gingen we naar het centrum van Groningen om onderzoek te doen naar het onderwerp. Daar kwamen we twee dames op leeftijd tegen, gehuld in bontjassen. We vroegen deze dames waarom ze naar de stad gingen. Het antwoord zal ik nooit meer vergeten: ‘Zo zien we de middenstand ook nog eens’. Een antwoord zoals dat, zulke kleurrijke mensen, die kom je alleen in het wild tegen. Stiekem is dat best wel genieten!”

“Dat was ook echt een realisatie die ik op dat moment had, deze verhalen vind je alleen wanneer je onderzoek doet. Dit kan ik je nu natuurlijk wel vertellen, maar je moet het vooral zelf gaan ervaren. Het is echt een gevoel. En essentieel: alleen zo krijg je alle puzzelstukjes die je nodig hebt om tot een goed concept te komen. Door dit proces goed te doorlopen, weet je dat het klopt wat je maakt. Niet allen omdat jij het zelf een goed idee vindt.”

Beginnen bij het begin

Het team van 8D Games werkt het liefste vanuit een probleemanalyse toe naar een product. Onderzoek maakt daar een belangrijk deel van uit, er wordt altijd gespard met de doelgroep. Ook bij het ontwikkelen van een concept. “Co-creatie met de doelgroep is een van mijn favoriete manieren van onderzoek doen. We hebben bijvoorbeeld een project gedraaid over het bespreekbaar maken van armoede onder kinderen. De concepten die we bij de doelgroep hebben getest vielen niet zo in de smaak. Wat bleek? Als het karakter waar ze mee speelden een hondje zou zijn, dan zouden ze het wel helemaal geweldig vinden. Het lijkt klein, maar het bepaalt echt het succes van het eindproduct. Daar heb je de doelgroep echt voor nodig. Het maakt de kinderen die meewerken ook direct eigenaar van de game, waardoor het later beter wordt ontvangen. Hierdoor zijn we niet de zoveelste appbouwer, we maken echt een verschil.”

standup 8d games

spelletjeskast

Ontdekken wat je eigenlijk wil

Naast de realisatie dat onderzoek belangrijk is, heeft CMD nog meer opgeleverd voor Johan. Zijn plekje als een van de eigenaren van 8D Games, om maar wat te noemen. “Dat ik hier nu sta, had ik van tevoren echt niet kunnen bedenken. Ik ben CMD gaan doen omdat ik niet wist wat ik wilde. ”

CMD is een studie met een flexibel karakter. Competentiegericht, community based en vraaggestuurd. Goed verhaal. Maar ehm, wat houdt dat in? “Tijdens CMD moest ik veel zelf uitvogelen. Ik vond het soms wat te weinig houvast, het heeft er wel voor gezorgd dat ik nu goed weet hoe ik dingen voor elkaar krijg. Doordat de opleiding heel breed is kreeg ik de kans om te ontdekken wat ik echt leuk vind en waar ik goed in ben. En waar ook nog werk in te vinden is, op een gegeven moment is het handig om daar ook naar te kijken.”

Stukje zelfreflectie naar de mensen toe

Nadat Johan heeft opgebiecht dat hij onderzoek doen niet direct het allerleukste onderdeel van CMD vond, moet hem nog iets van het hart. “Ik heb tijdens CMD echt te weinig gelezen. Mijn focus lag vooral op het maken van dingen en ontwikkelen van die vaardigheden. Ik was vooral veel aan het doen, nadat ik ben afgestudeerd heb ik ontdekt hoeveel je van boeken kunt leren. Dat wil ik echt meegeven aan huidige studenten, ga lezen! Al lees je maar twee boeken per jaar, het voegt echt iets toe.”

douwe schilstra Johan van der Meulen
Johan studeerde in 2016 af bij CMD LWD. Hij liep zijn stage bij 8D Games, ging er werken en is inmiddels mede-eigenaar. Luistert podcasts in de auto en is nooit uitgeleerd.

→ Neem contact op met Johan

Meer verhalen lezen?

→ Volg CMDLWD op LinkedIn
→ Volg CMDLWD op Instagram