Je steekt de sleutel in het slot van je voordeur. Wanneer je een voet op de vloer van de hal zet, zie je vanuit een ooghoek een stapel brieven op de deurmat. Eén voor één maak je de brieven open. Je ziet veel dikgedrukte letters. Getallen. Het zou een datum kunnen zijn, een aantal of een bedrag. De brieven zijn geschreven in het Nederlands, maar dat had net zo goed koeterwaals kunnen zijn. Met een zucht gooi je de brieven in een doos, bij de rest van het oud papier.
Helaas zijn er veel Nederlanders die moeite hebben met lezen. Trouwens, heb je ooit een brief van een minister gelezen? Beleidsstukken zijn zelfs voor boekenwurmen taaie kost. Kan dat nou écht niet anders?
“Ja, dat kan anders!” vertelt CMD-alumnus Douwe Schilstra (1997). “Ik werk als visuele verteller bij Klare Koek. Het is onze missie om informatie op zo’n manier over te brengen dat deze voor iedereen toegankelijk is”. Douwe wist al snel tijdens zijn studie dat hij iets wil bijdragen aan de maatschappij. “Op CMD gaat het verder dan mooie dingen maken. Het draait om dingen maken die werken. Dan heb je pas echt iets moois gemaakt”.
De wereld leuker, simpeler en toegankelijk maken: dat is Klare Koek
Jorrit en Mark van Klare Koek gaven een workshop over infographics maken, bij de minor Frisian Design Factory. “Ik was zo enthousiast, dat ik ze vroeg of ze een afstudeeropdracht voor mij hadden” vertelt Douwe. Die hadden ze zeker: Talenten Zonder Grenzen. Een project waarmee statushouders geholpen worden om een baan te vinden in de zorg. “Toen ik aan mijn afstudeerproject begon, lag er alleen een idee. En een partnerschap in Den Haag voor de uitvoering.”
Vol enthousiasme ging Douwe aan de slag. “Als er iets is wat ik op CMD heb geleerd, dan is het wel dat je moet testen. Testen, testen en nog eens testen. Daarmee voorkom je dat je in een te laat stadium van je project ontdekt dat jouw geniale oplossing voor een probleem toch niet zo geniaal blijkt te zijn. Dit heb ik ook toegepast op mijn afstudeerproject bij Klare Koek. Ik begon met onderzoek en het verdiepen in mijn doelgroep, daarna heb ik zo snel mogelijk een prototype gemaakt. Dat prototype heb ik op verschillende momenten bij verschillende mensen getest, zo werk je iteratief aan een oplossing die ook écht aanslaat bij de doelgroep.”
De design journey van Douwe
“Ik wil dat iedereen mee kan doen”
Douwes afstudeerproject heeft hem niet alleen een diploma opgeleverd: het spel dat hij ontwikkelde wordt ook nog steeds gebruikt. Het Talenten Zonder Grenzen spel helpt de spelers onder andere met het maken van een cv en het voorbereiden van een sollicitatiegesprek. “Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de maatschappij, iedereen wíl ook graag meedoen” vertelt Douwe. “Voor dit project heb ik met veel statushouders gesproken, dat heeft veel indruk op mij gemaakt. Je hoort de verhalen over waar ze vandaan komen, over waarom ze hier zijn. Natuurlijk heb ik deze mensen eerder ook wel over straat zien lopen, maar ik had geen flauw idee van de verhalen van deze mensen. Wat me opviel is dat iedereen die ik sprak keihard hun best doet om mee te draaien in de samenleving. Ik vind het enorm vet dat ik hier een bijdrage aan heb kunnen leveren.”
De gedroomde student
Succesverhalen van onze studenten delen we natuurlijk heel erg graag, maar wel het hele verhaal. Ging het Douwe altijd voor de wind tijdens zijn studie? “Zeker niet! Toen ik in de propedeuse startte, dacht ik dat ik wel uitgeleerd zou zijn als ik mijn diploma had. Inmiddels weet ik dat je nooit uitgeleerd bent. Het eerste jaar haalde ik met de hakken over de sloot. Een docent opperde voorzichtig dat dit misschien niet de opleiding voor mij was. Op dat moment ging er een knop om, na de zomer ging ik aan de slag bij de minor Branding, Advertising & Design en haalde ik mijn punten ruimschoots. Dat gaf me echt een boost. ‘Zie je wel, ik kan het wel!’ dacht ik bij mezelf.” Douwe lacht: “Ja, ik heb blijkbaar toch iets goed gedaan. Inmiddels werk ik vier dagen in de week bij Klare Koek. Daar heb ik het enorm naar mijn zin. Het is mijn taak om informatie over te dragen als ontwerper. Dat dit verder gaat dan een mooi design, daar is mijn afstudeerproject het levende bewijs van.”
Zo kan het ook
Je vist je sleutels uit je broekzak. Wanneer je de deur openzwaait, zie je een envelop op de deurmat. Je maakt de envelop open. Je ziet in één oogopslag wat de bedoeling is: het is tijd om je waterstand door te geven. Je opent de deur van de meterkast en maakt direct een foto van de watermeter. Met een glimlach gooi je de brief in een doos, bij de rest van het oud papier.
Douwe Schilstra
Woont in Leeuwarden, met zijn vriendin Dannee en Fat Louie (zijn kat). Als hij niet aan het werk is bij Klare Koek, is hij graag bezig met muziek. Bijvoorbeeld in het bandje waar hij de drummer van is.